Vägen till rätt diagnos var snårig för Hanna Arnell. Från att hon fick sina första symtom till att hon fick diagnosen ställd blev det besök till två olika vårdcentraler och två olika specialistmottagningar innan hon till slut fick beskedet att hon hade RA – reumatoid artrit.

 Som nybliven mamma fick hon först bara höra att hon skulle smörja in den svullna leden med Voltaren. Med stöd av svärmor som är sjuksköterska uppsökte hon en annan vårdcentral som åtminstone tog prover som visade på antikroppar. Efter det blev det specialistutredning på Spenshult där de menade att hon hade för lite symtom och därför inte hade reumatism. Men när handen sedan blev så svullen att hon hade svårt att lyfta sin bebis gick hon till annan läkare som genast konstaterade att visst – Du är reumatiker och nu får du åka hem och äta medicin från och med idag.

 Efter denna berg-och-dalbana med vården blev det till slut behandling med metrotrexat och kortisoninjektioner. En stor lättnad för Hanna var att läkarna sade att hon kunde fortsätta träna, trots sjukdomen. Hanna har en bakgrund som orienterare och har en stor passion för löpning och träning, så det var möjligheten att utöva sina sportintressen som hon var orolig för att mista på grund av sjukdomen.

Sjukdomen kom dessutom i kölvattnet på en traumatisk förlossning där hon var nära att förlora sin son. Efter det traumat kändes sjukdomsbeskedet inte lika svårt.

Efter det har Hanna fött ett barn till, något som gick bra. Hon mådde särskilt bra under själva graviditeten. Efteråt kom ett skov men det kunde hon hantera. Hanna skulle råda andra kvinnor med reumatisk sjukdom som funderar på att skaffa barn att inte se sjukdomen som ett hinder, utan i stället ta den utmaningen med förbehållet att det kan kräva mer planering och stöttning än för helt friska kvinnor.

 En bra kommunikation med närstående och arbetsgivare är en förutsättning för att få en stöttande omgivning. Man måste kunna säga till dem runt omkring en att man är sjuk, och det är vanligt att många inte vågar, eller vill. - En del vill inte erkänna ens för sig själva att de är sjuka.

 Hanna driver idag företaget Lätta Steg. Där hjälper Hanna människor i alla åldrar och på alla nivåer med träning. Stort fokus ligger på att träna för att må bra. Genom cirkelpass och mammaträning i ladan möter hon deltagare som stärker sina kroppar genom olika övningar. Hanna är också skidcoach under vintern och är löpcoach och arrangerar löpevent den ljusare delen av året.

Hennes egen träning påverkas av reumatismen i mindre utsträckning. Hon har besvär i handlederna som gör att hon inte kan lyfta lika tungt eller belasta handlederna som innan. Men för det mesta går det bra och det gäller att hitta alternativ som fungerar.

 Hanna har haft tur i oturen att träning var hennes passion sedan innan hon fick sin sjukdom. All forskning och erfarenhet visar att just träning är det bästa man kan göra själv för att lindra sin reumatism. Hannas bästa träningstips är också väldigt snarlika det som Reumatikerförbundet lär ut på sina kurser (se tipsen längre ner i artikeln).

 Idag är Hanna 42 år och bor i Varberg med sin man och två barn. Hon sadlade om från polis till träningscoach och driver eget företag.

Hennes råd till kvinnor som är mitt i livet med jobb och barn och plötsligt börjar känna av symtom är att söka hjälp och att stå på sig. Du är inte ensam. Inte minst i Reumatikerförbundets nätverk Mitt-i-Livet har Hanna träffat många som befinner sig samma situation. Vi är många fler än du tror, säger hon.

Hannas bästa träningstips

1. Börja med att hitta en motivator

Varför tränar du?

För att må bra? För att klara jobbet?

För att klara ett uppsatt mål?

För att klara vardagen eller kunna leka med barn och barnbarn?

Att veta varför du tränar gör det enklare att hålla i över tid.

2. Träna med en kompis eller en mindre träningsgrupp

Då blir det roligare och enklare att ta sig till träningen när man vet vilka som väntar på dig där.

3. Anpassa träningen till nuläget

Vad uppskattar kroppen mest just nu? Är det träning i vatten, yoga, styrketräning eller löpning? Lägg fokus på vad du kan göra och att all rörelse räknas.

Text: Erik Sundin

Fotograf: Felicia Yrsenius, privat

Engagera dig!

Karriär, familjeliv, träning & hälsa. Vi vet vilka utmaningar det finns när man befinner sig mitt i livet. Nätverket Mitt i livet har vi startat för alla som vill vara med! Här finns vi för varandra - och kan få saker att hända! Vad behöver du?

Bli medlem, hitta oss på Facebook och var med och utveckla nätverket.